Sovjets angrepp på Finland och striderna i Suomussalmi jul/nyår 39/40

Den 30 november 1939 angrep Sovjetunionen Finland på bred front över deras gemensamma gräns. Längs vägarna från gränsbyarna Raate och Juntusranta trängde två sovjetiska motoriserade divisioner med tillsammans 30000 man in. Deras avsikt var att mötas i Suomussalmi några mil längre in i landet och därifrån gemensamt skära av Finland i höjd med kuststaden Uleåborg.

Till en början mötte de endast svagt motstånd av lokala hemvärnsförband. De finska styrkorna, knappt 4000 man, inledde ett motanfall julafton 1939 och lyckades efter ett par veckors mycket hårda strider hejda och utplåna de sovjetiska divisionerna. Förlusterna blev enorma, 25000 sovjetiska soldater stupade. De flesta ligger kvar i anonyma massgravar. De flesta överlevande blev krigsfångar, medan ett fåtal lyckades ta sig tillbaka. 800 finska soldater stupade. Alla överlevande märktes för livet av upplevelserna.

Min far var en av de finska soldaterna. Han fick betala med mardrömmar och självmordstankar resten av livet.

Här är en länk till ett radioprogram från Vetenskapsradion historia från nov 14 om striderna på Raatevägen.

2 Responses to “Sovjets angrepp på Finland och striderna i Suomussalmi jul/nyår 39/40”

 1. Christer Grönberg skriver:

  Generationer kommer. Likt en gammal svartvit film, som inte vårdas, restaureras, tynar den bort. Om inte vi, i vår generation för vidare det som hänt, bleknar historien. Därför, res till Suomussalmi i sommar(2010)
  ta med dig historien, gå i området, minns det som varit, se filmen, för de som varit med, de som kunnat berätta finns knappt kvar.

 2. glenn skriver:

  Mycket intressant läsning och filmen är ett måste, har i sommar fått i min hand farmors bröders ”SOTILASPASSI” dvs deras soldatböcker.
  De avslöjade bland annat att den yngsta brodern stupade 12.12-39 iSoumossalmi samt att en av de äldre var med hela vägen genom dessa strider…
  Så nu blir det att göra ett besök sommaren 2011 för att hedra och försöka förstå.

Leave a Reply