Om filmen

Filmen berättar på ett mycket enkelt sätt historien om slaget, dels vad som faktiskt hände och dels mer indirekt resonerande kring frågor som: Hur hanterar en ung man att han har dödat en mängd andra människor? Vems ansvar är det att striderna upphör när utgången är given? När övergår ett berättigat försvar till något annat? En krigsförbrytare får sitt straff, men vad får en hjälte som dödat lika många? Vem bär skulden till denna massaker? Stalin? Mannerheim? Krigets logik? Hur har detta påverkat min svenska identitet? Varför är jag svensk? Vad är svensk?

Till bilder av vägen mellan Raate och Suomussalmi i vacker sommardräkt, i kontrast till den trettiogradiga kölden som striderna utkämpades i, berättas historien om vad som utspelade sig där för över sextio år sedan. I dessa vackra sommarbilder är sedan svartvita fotografier från den aktuella tiden inklippta. Filmen innehåller även en sekvens om det nya gemensamma rysk-finska minnesmonumentet.

Filmen är en essä, som antydningsvis försöker ställa några existentiella frågor om skuld, ansvar och identitet.

Filmen innehåller inga stridsscener.

Manus och regi: Seppo Salmivuori.
Assisterande regi, filmfoto, redigering och originalmusik: Jesper Hallén

Filmfakta

  • Längd 20 min
  • Svenskt tal
  • Finsk textning / Suomen teksti

One Response to “Om filmen”

  1. […] och regi till filmen ”Raate – dödens väg” står Seppo Salmivuori för. Han är själv barn till en av de soldater, som deltog i striderna och som efter kriget […]

Leave a Reply