Archive for the ‘Filmen’ Category

Filmen visad på Kulturmagasinet i Sundsvall 4-6 dec 2014

tisdag, december 9th, 2014

Filmen har nu visats på Kulturmagasinet i Sundsvall den 4:e och 6:e december, Finlands Självständighetsdag. Bra mottagande. Visningen skedde i samband med en utställning av Maya Rygaard på temat ”Flykten – min vän eller fiende”, om bland annat finska krigsbarn och krigets konsekvenser för efterlevande.

Visning på Edsvik Konsthall 24 aug – 15 sep

måndag, augusti 12th, 2013

Filmen kommer att visas på Edsvik Konsthall i samband med en utställning av Maya Rygaard. Utställningen ”Sagt mir wo die Blumen sind” omfattar måleri, skulptur, foto, film och installationer och har som tema krigets konsekvenser för de som deltar, deras omgivning och efterkommande. Vernissage den 24 augusti kl 13. Se även Edsvik Konsthall.

Så här skriver Maya Rygaard om utställningen i programmet:

”Utställningens tema har ingen upphovsman. Utställningen har skapats av sina egna historiska referenser runt mänskligt lidande, hur krig i dess vitt skilda skepnader påverkar barnen och den unga, känsliga människan.
Minnesbilder försvinner aldrig med viljekraft och vi kan välja att antingen tiga eller tala. Den här utställningen ska förhoppningsvis guida de berörda till att kunna tala om vad de upplevt innan det är för sent.”

Filmen visad på Västsvenska Filmdagar

måndag, november 16th, 2009

Den 14 november 2009 fick ”Raate – dödens väg” sin officiella premiär på festivalen Västsvenska Filmdagar. Festivalen som arrangeras av mirah-film i samarbete med Film i Väst och Göteborg Filmfestival bland andra visades på den anrika biografen Roy på Kungsportsavenyn i Göteborg.

Filmen visad för veteranerna

måndag, november 9th, 2009

Den 8:e november 2009 firade Göteborgs Krigsveteraner r. f. sitt 40-årsjubileum. Det var en lyckad eftermiddag med tal, operasång, recitation och framförande av kantelevisor.
Filmen ”Raate – Dödens väg” visades för första gången i ett större sammanhang. Det blev en känsloladdad stund för några eftersom filmen väckte minnen till liv. Mottagandet var överlag positivt och någon tyckte att det var den bästa krigsfilmen eftersom den inte innehåller ett enda skott eller krevad.

Filmens skapare tillsammans med Aapo Knaapi vid självständighetsfirandet 2012 i Göteborgs Domkyrka.

Filmen upphovsmän och veteranernas ordförande Aapo Knaapi

Filmen upphovsmän och veteranernas ordförande Aapo Knaapi